مشکلات و مزایای مهاجرت: چالش‌های روانی و اجتماعی برای کودکان مهاجر

immigration
فهرست مطالب
کلینیک روانشناسی آفتاب در کنار شماست

در صورت نیاز به مشاوره و تراپی، همین الان با ما تماس بگیرید تا مناسب‌ترین رویکرد و متخصص را به شما معرفی کنیم!

تاثیرات مهاجرت بر کودکان مهاجر 

مهاجرت می‌تواند تأثیرات روانی و اجتماعی بسیاری بر کودکان بگذارد. مهاجران هنگام ترک کشورشان باید خیلی چیزهای مورد علاقه را از قبیل: خانواده، دوستان، شبکه حمایتی، و فرهنگ خود را هم ترک کنند. آن‌ها هم‌چنین دارایی‌های خود را به مقدار زیاد به پول نقد تبدیل می‌کنند تا خرج مسافرت و مهاجرت خود را تأمین کنند. وقتی که آن‌ها به کشور جدید می‌رسند، با عوامل غیرمطمئن و پیش‌بینی نشده مانند پیدا کردن کار، محلی برای زندگی، قوانین جدید، الگوهای فرهنگی متفاوت، زبان جدید و مسائل مربوط به لهجه زبانی، احتمالا فاشیسم و نژادپرستی و رفتارهای مخالف مواجه می‌شوند.

چالش‌های زبانی و فرهنگی 

موانع زبانی و تفاوت‌های فرهنگی می‌توانند چالش‌های جدی برای مهاجران باشند. سبک فرزندپروری در کشور مقصد ممکن است با ارزش‌های کشور مبدأ تفاوت داشته باشد که می‌تواند به تضاد فرهنگی و فشارهای روانی منجر شود. این تفاوت‌ها می‌توانند بر سلامت روان کودکان مهاجر تأثیر منفی بگذارند و مشکلات هیجانی و رفتاری را در آن‌ها افزایش دهند. تحلیل‌های متعددی نشان می‌دهند که کارکرد خانواده و فرزندپروری با مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان مهاجر مرتبط است.

تبعیض و نژادپرستی 

تبعیض و نژادپرستی می‌توانند به تنهایی عوامل مهمی در تشدید مشکلات درونی شده در مهاجران و کودکان‌شان باشند. تحقیقات نشان داده‌اند که از هر شش کودک مهاجر، یک کودک تجربه تبعیض را گزارش می‌کند. بر اساس نتایج مطالعات، نوجوانان مهاجر در مقایسه با همسالان بومی خود، ریسک بالاتری از مشکلات هیجانی و رفتاری دارند. این نوجوانان دچار استرس‌های خاصی می‌شوند که به سطوح بالایی از مشکلات هیجانی و رفتاری منجر می‌شود.

استرس روانی و شکست تحصیلی 

استرس‌های روانی و اجتماعی باعث می‌شوند تا کودکان مهاجر نسبت به همسالان بومی خود، مشکلات بیشتری را گزارش کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که کودکان مهاجر نسبت به بومی‌ها نرخ بالاتری از شکست تحصیلی و ترک تحصیل دارند و در معرض خطرات بیشتری برای اختلالات جسمی و روانی نظیر افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه هستند.

نرخ بیماری‌های روانی بین مهاجران 

افسردگی و اضطراب دو اختلال شایع روانی هستند که در بین ملل مختلف، به‌ویژه مهاجران، مشاهده می‌شوند. حدود ۳۰ درصد از ایرانیان علائم این اختلالات را تجربه کرده‌اند. مهاجرت می‌تواند ریسک ابتلا به آسیب‌های روانی را در افراد بیشتر کند و این احتمال به عوامل مختلفی از جمله سن، جنسیت، گذشته فرد و شرایط اقتصادی بستگی دارد. مردانی که مهاجرت کرده‌اند، بیشتر در معرض نرخ بالاتری از مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب هستند.

دلایل افزایش ریسک بیماری‌های روانی در مهاجران 

شش عامل تسلط زبانی، بیکاری، احساس تبعیض، شوک فرهنگی، فقدان حمایت اجتماعی و دلبستگی شدید به خانواده، به عنوان مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان مهاجران شناخته شده‌اند. زندگی در کشورهای سردسیر نیز ریسک ابتلا به اختلالات خلقی فصلی را در مهاجرانی که از کشورهای چهار فصل و آفتابی می‌آیند، بیشتر می‌کند.

چالش دریافت خدمات درمانی 

بسیاری از مهاجران به دلیل خجالت کشیدن، نبود خدمات بهداشت روان مطابق با نیازهای زبانی و فرهنگی‌شان و ترس از اخراج، از دریافت درمان خودداری می‌کنند. این مسائل به‌ویژه در کودکان مهاجر می‌تواند شدت مشکلات روانی آنها را افزایش دهد. به‌طور کلی، کودکان مهاجر نسبت به همسالان بومی خود مشکلات سلامت روانی بیشتری دارند و نیازمند توجه و حمایت بیشتری هستند تا بتوانند با چالش‌های مهاجرت به‌طور مؤثرتری مقابله کنند. در این زمینه کلینیک روانشناسی آفتاب خدمات تخصصی مشاوره خارج از کشور برای کودکان و بزرگسالان ایرانی ارائه میدهد.

راهکارهایی برای دوست یابی کودک مهاجر

مهاجرت بسیار استرس آور است، به خصوص برای کودکان رفتن به شهر، محیط و مدرسه جدید کار راحتی نیست. او مجبور شده از تمام دلبستگی ها و آشنایان قبلی خود دل بکند و به محیط جدیدی وارد شود که شما برایش انتخاب کرده اید. با این حال با کمی آمادگی می توانید به دوست یابی کودک مهاجر خود کمک کنید و او سریع تر در محیط احساس راحتی کند و با مشکلات کمتری مواجه شود.

زمانیکه به عنوان خانواده مهاجرت می کنید یکی از بزرگترین نگرانی هایتان کمک به سازگاری کودک با شرایط جدید و احساس شادی او در کشور مقصد است. فرقی نمی کند فرزندتان چند ساله باشد، او خانواده ، دوستان و امنیت خود را در وطن جا گذاشته است. بنابراین یافتن یک شبکه حمایتی جدید برایش لازم است. با کمک راهکارهایی می توانید به دوست یابی کودک مهاجر خود کمک کنید

به او در شناخت خویشتن کمک کنید

شخصیت هر کودکی منحصر به فرد است. برخی از آنها تعاملات اجتماعی را ترجیح می دهند در حالی که برخی دیگر دوست دارند در خانه بمانند از او بپرسید دوستی در گروه های بزرگ را ترجیح می دهد یا دوستی های یک نفره؟ دوست دارد در محوطه ای بزرگ به توپ ضربه بزند یا در خانه بماند و با پازل و کتابهای نقاشی سرگرم باشد؟مایل است دوستی از مدرسه داشته باشد یا کسی که پس از مدرسه با او وقت بگذراند؟ او را وادار نکنید کسی باشد که نیست. اگر به یک نوع روش دوستی علاقه دارد مهم نیست. لذت بردن از همراهی دیگران اهمیت دارد شکل آن مهم نیست. شناخت خویشتن به فرزندتان کمک می کند که دوستی را انتخاب کند که واقعا با شرایط روحی او هماهنگی دارد و هر دو از بودن در کنار یکدیگر لذت می برند.

قبل از مهاجرت تحقیق کنید

در عصر شبکه های اجتماعی، تقریبا هر مقصدی که مایل به مهاجرت به آن باشید دارای گروه های فعال مهاجران است. این گروه ها می توانند منبع خوبی برای کسب اطلاعات باشند.

پیش از رسیدن به مقصد می توانید در این گروه ها عضو شوید والدین نزدیک به محل زندگی آینده خود را بیابید و حتی قبل از رسیدن به مقصد برای آشنایی بچه ها با یکدیگر برنامه ریزی کنید.این گروه ها منبع خوبی برای کسب اطلاعات در مورد محل زندگی، مدارس خوب، امکانات برای کودکان و هزاران سوال دیگری است که ممکن است داشته باشید.

شرکت در کلاس‌های فوق برنامه

برای خردسالان و کودکان پیش دبستانی، کلاس ژیمناستیک و موسیقی بهترین جا برای دوست یابی کودک مهاجر است(شاید برای والدین نیز باشد) برای کودکان بزرگ تر، تیم های ورزشی را امتحان کنید. سعی کنید فعالیتی را انتخاب کنید که فرزندتان پیش از این در وطن انجام داده است و به آن علاقه دارد تا در شروع کلاس اعتماد به نفس لازم را داشته باشد.

مکان خوبی را برای زندگی انتخاب کنید

بودجه، متراژ و فاصله تا محل کار معمولاً اولین چیزهایی است که برای انتخاب محل سکونت در خارج ار کشور در نظر می گیرید.اما مدرسه بچه ها را فراموش نکنید.جایی را به عنوان محل زندگی خود انتخاب کنید که به مدرسه کودکان نزدیک باشد.بدین ترتیب، شانس زیادی وجود دارد که محل زندگی دوستانش در مدرسه نیز در همان منطقه باشد. این به دوست یابی کودک مهاجرکمک می کند و شنانس تعامل با دوستان و بازی کردن را بیشتر می کند.

وارد گروه های مهاجران شوید

در شهرها معمولا انجمن های خانوادگی مهاجران وجود دارد می توانید انجمن یا به اصطلاح پاتوق ایرانی ها را در شهر خود پیدا کنید و نه تنها به دوست یابی کودک مهاجر بلکه به ایجاد شبکه دوستی جدید برای خودتان کمک کنید.

کودک را بیرون بفرستید

این پیشنهاد دوست یابی کودک مهاجر به محل زندگی شما بستگی دارد. اگر در محله امن و مناسبی زندگی می کنید کودک را بیرون از خانه ببرید تا با دیگر کودکان آشنا شوید. می توانید فرزندتان را به استخر یا زمین بازی محل زندگی خود ببرید و عقب بروید و اجازه دهید فرزندتان با دیگر کودکان آشنا شود. برای نوجوانان رفتن به کافه ها، استخر، مجموعه های ورزشی و گیم نت ها مکان خوبی برای آشنایی با دیگران است.

به شکل گیری شبکه دوستی کمک کنید

سعی کنید سایر والدین در مدرسه و دیگر فعالیتهایی که فرزندتان در آن شرکت می کند را بشناسید. همسالانش را روزی برای بازی در خانه دعوت کنید تا یکدیگر را بهتر بشناسند. اگر تولدش نزدیک است، همسالانش را دعوت کنید و جشنی برپا کنید.

فرهنگ را به او بیاموزید

سخت ترین بخش دوستی ، فراتر رفتن از جمله “سلام” میای با هم دوست بشیم؟ هست. بعدش چی باید بگوید؟در مورد چه چیزهایی حرف بزنند؟ اصلا بازی های محبوب بچه های این کشور چیست؟چه انیمیشن هایی این روزها روی پرده است و همه از آن حرف می زنند؟ کدام شخصیت کارتونی محبوبیت دارد؟ورزش محبوب بین بچه ها چیست؟فرزندتان را با این اطلاعات آشنا کنید و او را برای ادامه مکالمه مجهز سازید.

دوستان در وطن را فراموش نکنید

از شبکه های اجتماعی برای تداوم ارتباط فرزندتان با دوستانش در وطن کمک بگیرید. این امر به خصوص در روزهای اول مهاجرت و در شرایطی که قصد بازگشت به وطن پس از چند سال را دارید اهمیت دارد.

بزرگش نکنید

یکی از مهم ترین چیزهایی که باید در مورد دوست یابی کودک مهاجر در ذهن داشته باشید این است که تنها چیزی که کودک در این موقعیت بدان نیاز ندارد احساس فشار بیشتر از سوی شماست. مهم نیست فرزندتان در خانه چقدر اعتماد به نفس دارد. این احتمال وجود دارد که در شهر و مدرسه جدید بیشتر از قبل درونگرا و خجالتی باشد. دوست یابی را به یک مشکل برای او تبدیل نکنید و دائماً در این مورد سر او غر نزنید و سوال نپرسید. در زمان خودش، بالاخره او هم جایی در بین همسالانش پیدا می کند. پس آرام باشید، خوشحال زندگی کنید و به او فرصت دهید.

در نهایت مهاجرت برای همه ما سخت است، به خصوص برای کودکان که در حال یادگیری فرهنگ، اصول و آداب و شکل دهی به شبکه دوستی هستند. تا جایی که می توانید از او حمایت کنید و نگران نباشید. بالاخره کسی را برای دوستی پیدا خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

سایر خدمات ما

برای رزرو نوبت فرم زیر را پر کنید

اگر برای شروع مشاوره یا روان‌درمانی سوالی دارید، فرم زیر رو پر کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند.

همین الان برای رزرو نوبت اقدام کنید!