انتخاب یک توانایی ذاتی است که از قدرت اختیار انسان سر چشمه می گیرد و انسان در زندگی خود با انتخاب های بسیاری روبرو است. گاهی به دو راهی های تعیین کننده ای بر می خوریم که در سر نوشت ما تاثیر گزار است و در عین حال گاهی با یک انتخاب نادرست مجبور به تحمل ناملایمات بسیار در طول زندگیمان می شویم.
انتخاب های ما مثل ازدواج، شغل، رشته تحصیلی، مهاجرت یا الگوی زیستی یا ارزشی مان بسیار با اهمیت هستند. زیرا غفلت از گزینش صحیح هر کدام از این موارد ممکن است ما را دچار یاس و نامیدی، حسرت و عدم موفقیت نماید.
پس هوشمندی منطبق بر توانمندی ها و ارزش ها و باورهایمان می تواند زمینه ساز موفقیت و رضایتمندی بیشتر ما در رسیدن به اهداف زندگیمان باشد.
بسیاری از افراد این گونه فکر می کنند که تصمیم های درست یا غلط در همان لحظه اثرگذار هستند و نتیجه خود را نشان می دهند. درحالیکه تحقیقات انجام شده نشان می دهد بعضی تصمیم های غلط ممکن است تاثیر خود را تا چندین سال نشان ندهد و به یک باره در مقطعی از زمان بارز شود.
در هر حال همه ما می توانیم انتخاب گر باشیم. در انتخاب راه درست می توان از میزان خود آگاهی شخصی، سطح اطلاعات فردی ، هوش کلامی ، هیجانات و احساسات فرد انتخابگر، ارزش ها و باور های خود کمک بگیریم. البته این عوامل جنبه های فردی است که باید مورد نظر قرار گیرد. دسته دیگر از عوامل دخیل در انتخابگری عوامل بیرونی هستند مثل تاثیر افراد موثر در پیرامون ما، شرایط خاص زمانی و اجتماعی و هر آنچه که می تواند از بیرون تصمیم گیری ما را تحت تاثیر قرار دهد.
پس در انتخاب، آگاهی و اشراف کافی به موضوع و تاثیرات درونی و بیرونی، از خود تصمیم مهمتر است. زیرا انتخاب یک فرآیند روانی است که شامل قضاوت در باره نقاط ضعف و قوت گزینه های مختلف و برگزیدن یک یا چند مورد از آنهاست. از دیدگاه منطق و استدلال، رسالت تصمیم گیری، انتخاب بهترین گزینه از بین گزینه های موجود است.
از جمله عوامل فردی که می تواند در یک انتخاب خوب تاثیر گذار باشد، تقویت خود آگاهی و توسعه فردی، قاطعیت درونی، توجه به خطاهای شناختی در تصمیم گیری، نداشتن عجله، تعصب و واقع بینی را می توان نام برد. مثلا معمولا افراد وسواسی در انتخاب های خود دچار مشکلات روانشناختی بیشتری می شوند و معمولا انتخاب های نا موفق تری دارند. در اینجا توصیه می شود برای انجام یک انتخاب درست جمع آوری اطلاعات پیرامون موضوع، تهیه چک لیست راههای ممکن و حتی غیر ممکن و دشوار، ایجاد وسعت نظر بیشتر نسبت به انتخابگری، در نظرگرفتن زمان پیش رو، بررسی میزان ریسک موضوع، مزایا و راه حل ها و مشورت با افراد صاحب نظر را در نظر بگیریم.
در مجموع بهترین پیشنهاد ممکن این است که در انتخاب یک موضوع باید تفکر استراتژیک و با برنامه را در نظر داشته باشیم تا بتوانیم بهترین راه را انتخاب کنیم و به خاطر داشته باشیم که یک انتخابگر خوب فردی است که با آگاهی پیش می رود و نسبت به انتخاب خود مسئولیت پذیر بوده و در صورت بروز هر گونه خطا دیگران را مقصر نمی داند بلکه شجاعانه چالش های پیش رو را می پذیرد و مهمتر از همه این است که ما با انتخاب های درست خود می توانیم مسیر زندگی خود را تغییر دهیم.
نقش انتخابگری ما می تواند بسیار تعیین کننده باشد و باید در نظر داشت که همراهی یک مشاوره خوب در انتخاب های اساسی زندگی بسیار موثر خواهد بود. بعنوان مثال درمورد انتخاب همسر مناسب شما می توانید با مراجعه به مراکز مشاوره از تست ها و همفکری مشاور کار آزموده بهره مند شوید.
مشاوران و روانشناسان کلینیک افتاب همراه همیشگی شما در انتخاب های مهم زندگی شما عزیزان آگاه می باشند.