تعصب

تعصب

غیرت، صفتی لازم برای حفظ و حراست از کیان خانواده است
کلمه‌اى که در تعریف غیرت مرد در خانواده مناسب به نظر مى‌رسد حساسیت است. به این معنا که غیرت نوعى حساسیت است حساسیتى که از مسئولیت برخاسته است زیرا هر کس که نسبت به چیزى مسئولیت دارد باید نسبت به آن حساسیت هم داشته باشد . در نظام خانواده نیز مسئولیت مرد نسبت به همسرش ، غیرتى است که مرد نسبت به همسر خود دارد و زمانى این نوع غیرت ممدوح است که با اعتدال همراه گردد
خانمها نیز طالب غیرت مرد خویشند و مى‌خواهند همسرانشان نسبت به وضع آنها حساس باشند. اصولاً خانمها از مردى که نسبت به وضع لباس و پوشش آنها بى تفاوت باشد ، ناراضى‌اند .
ناگفته نماند این حساسیت مرد تا زمانى از جانب بانوان نوعى دوست داشتن ، محبّت و حمایت تلقى مى گردد که در حد معقول باشد .اگر از راه اعتدال خارج شده و به سوى افراط و تفریط گرایش یابد ، مذموم خواهد بود و به بدگمانی منفی تبدیل می‌شود ، به گونه‌اى که مى‌توان چنین گفت :
حد و حدود غیرت تا جایى است که ۱ – از روى بدگمانى ، ۲ – همراه با سخت‌گیرى و ۳ – براى کسانى که خود اهل مراقبت‌اند ، نباشد است مگر آن که به قراینى خلاف آن ثابت شود. بسیارى از بانوان خود حریم خویش را رعایت مى کنند و در این صورت حساسیت نشان دادن بیشتر آثار منفى به دنبال خواهد داشت.
تعصب عبارت از نظر یا عقیده مطلوب یا نامطلوب و محبت یا نفرت نسبت به یک چیز یا یک شخص است که معمولاً رنگ عاطفی دارد و بر هیچگونه تحقیقی مبتنی نمی‌باشد و فرد را از تفکر منطقی درباره آن چیز یا شخص باز می دارد.
فرد متعصب همه افراد متعلق به گروههای دیگر از جمله اجتماعی، مذهبی، جنسی، نژادی و غیره را به عنوان افراد پایین تر از خویش طبقه بندی می کند و با آنان بر اساس این انگیزش رفتار می کند.
رفتار فرد متعصب نسبت به دیگران رنگ دشمنی پیدا می کند ولی در مورد خودش یک حالت خود شیفتگی یا عشق به خود داشته و خطاهای خود را موجه می داند و در انتقاد از خطاهای دیگران زیاده روی می کند.
این اعتقادات به ندرت بر تجارب شخصی متکی است و معمولاً مبتنی بر نظرات قالبی درباره ی ویژگیهای شخصی افراد متعلق به گروه خاصی است.
عواطف و احساسات همراه با تعصب که از بی تفاوتی سرد تا کینه ورزی تلخ و خشونت بار می تواند در تغییر باشد، از دیگر عوامل تشکیل دهنده تعصب می باشد.
تعصب زوجین حاصل آرمان سازی آن ها در میزان علاقه و محبت خود نسبت به یکدیگر است و در خانواده بیشترین آسیب را به تعامل زوجین و در مرحله بعد روش تربیتی فرزندان می زند.
در خانواده های متعصب افراد به جای تعامل به دنبال به کرسی نشاندن حرف خود هستند. فرد متعصب در خانواده با پررنگ کردن تضاد ها، اختلافات هیجانی را بالا می برند و با تخریب همسر و یا فرزندان خود سعی در به اثبات رساندن هویتش است.
عملکرد این افراد نسبت به اشتباهات کوچک اطرافیان حتی همسر خود رنگ دشمنی به خود می گیرد اما در مقابل با کوچک شمردن اشتباهات خود، رفتار خود را موجه جلوه می دهند.
تعصب سد و موانعی بین افراد به وجود می آورد و برای رفع این سد باید سعی کرد با آگاهی بخشیدن به این افراد عملکرد آن ها را بررسی کنیم، اما اگر نپذیرفت هرگز با او جدل نکنیم.
برای پیش گیری از مشکلات ازدواج با افراد متعصب قبل از ازدواج به مشاور مراجعه کرده و در صورت لزوم با تقویت سلامت معنوی فرد و رفع تعصب، زندگی خوب و خوشی را شروع کنیم.
برخورد صحیح
اگر شوهرتان مدام سختگیری میکند، به همه چیز گیر میدهد و یا مشکوک است شما باید بدانید با او چه برخوردی داشته باشید تا رفتارش را تغییر دهد. بعد از ازدواج و تشکیل زندگی مشترک، زن و مرد باید همراه و همدم یکدیگر باشند و در تمامی سختی ها و مشکلات در کنار یکدیگر به حل آن بپردازند اما برخی از مردها به جای اینکه در سختی ها کنار همسرشان باشند در بسیاری از مواقع خودشان سبب بروز مشکلاتی می شوند، مشکلاتی که از رفتار خودخواهانه و ریاست طلبانه آنها نشات می گیرد.
برقراری ارتباط با این مردان سختگیر و متعصب بسیار مشکل است بدون شک زندگی با چنین مردی مهارت زیادی می خواهد که البته امکان پذیر است. چنانچه پس از ازدواج چنین رفتاری در همسرتان مشاهده کردید، بدانید که تنها نیستید و بسیاری از زنان دیگر هم با این مشکل مواجه اند
چنین افرادی مدام نگران از دست دادن دارایی های شخصی خود از جمله همسرشان هستند زیرا احساس ناامنی و مالکیت شدیدی دارند بنابراین همیشه همه چیز باید تحت نظر و کنترل آنها باشد.
همسر متعصب در بسیاری از مواقع دچارشک و بدگمانی می شود و پیام ها و تماس های موبایل همسر خود را چک می کند و تمایل دارد همیشه از شما باخبر باشد و به همین دلیل چند دقیقه و یا هر چند ساعت یکبار با شما تماس گرفته و یا برایتان پیامک می فرستد.
همچنین وقتی همسرشان قصد بیرون رفتن با دوستان خود را دارد او مخالفت کرده و سبب بروز مشکلاتی برای آنها می شود و اوقات تلخی به وجود می آورد.و نمی تواند تحمل کند که همسرش با جنس مخالف صحبت نماید و به همسر خود مشکوک می شود.
برای جلوگیری از سخت‏گیری‏ها و تعصبات غیر معقول همسر گفتگوی فرهنگی و اخلاقی می تواند تاثیر گذار باشد زیرا در برخی از مواقع زن رفتارهای مرد را به عنوان عوامل تعصب و سخت‏گیری می‏شناسد در حالی که مردان آن‏ها را سخت گیری نمی‏دانند. بهتر است برای به حداقل رسیدن تعصبات مرد و رشد فکری شوهر جلسات مشورتی بین زن و شوهربرگزار شود.
بسیاری از مردان زیر بار این مسئله که سختگیر و متعصبند، نمی روند و مبنای سختگیری خود را بر اساس دلسوزی و مهربانی، محافظت و مراقبت می گذارند. برای درک دیدگاه شما سعی کنید با یک صحبت منطقی اشتباهاتش در چند روز گذشته را دقیق و با ذکر مثال به او گوشزد کنید. بهتر است با همسرتان به صحبت احساسی نپردازید.
پس از صحبت و ارائه نظر به شوهرتان توقع تغییر رفتار سریع او را نداشته باشید و بدانید او باز هم اشتباهاتش را تکرار خواهد کرد بنابراین صبور و بخشنده باشید و هر بار مسئله را به او یادآوری کنید تا مسئله فراموش نشود. بدانید مهمترین گام یادآوری است.
برخی از مواقع مردها نسبت به اعمالشان احساس خوبی دارند و به ترک و تغییر رفتار خود تمایلی ندارند زیرا انجام این کارها برای او عادت شده و ترک عادت خیلی دشوار است. این مردها بر این باورند که همسرشان به زودی به این کارها و رفتارها عادت می کند و آنها وخامت اوضاع خود را درک نمی کنند.
هنگامی که همسرتان این دیدگاه را به رفتار خود داشت و راضی به تغییر رفتار خود نبود به او تذکر دهید که در صورت ادامه این رفتار شما هم رفتارتان تغییر می کند و این مسئله را به والدین خود یا او می گویید.
زن می‌تواند یک بار وقتی حال هر دوشون خوب بود و بیرون از منزل با او در این باره گفتگو کند و محترمانه و بدور از هیجان از خودش دفاع کند در «هفت هشت کلمه یا نهایت دو سه جمله! نه یک سخنرانی انقلابی» در آن چند کلمه با ادبیات خودش شبیه به این را بگوید:«من پاک و مومن و عفیفم. غیرت تو را می‌پسندم و برخی کنترل ها را -اگر بدبینی اش غیرمستقیم است- و یا سوءظن های تو را -اگر واضح تهمت زده- را اهانت بزرگی به خودم تلقی می‌کنم.
اما بروز خشم فقط حال ما را بدتر می‌کند و گره را پیچیده تر و محکم تر. تو را دوست دارم -این جمله حکمِ یک ترجیع بند را دارد. فراموشش نکنید- تو حق داری و می‌توانی از من در مورد برنامه هایم سوال کنی. اما انتظار دارم دقت کنی این پرسش ها، چک کردن و پلیس بازی نشود. من و تو هر دو محترمیم و همدیگر را دوست داریم و باید مراقب تصویرِ محبوب خود، در ذهن یکدیگر باشیم.»
بدون اعلام وصول پیام بدبینیِ مرد، زن مخفی کاری نکند و در مسیر اطمینان سازی، شفاف سازی حرکت کند. او را در جریان کارهای عادی روزانه بگذارد، نه به عنوان گزارش دادن بلکه به عناوین مختلف از اینکه “چون میدونم نگرانم می‌شی” و “راستی میدونی که امروز باید برم دکتر…” و یا هماهنگی “من ظهر با مامان می‌خواهم بروم خونه خاله معصومه… شما می‌تونی عصر بیایی اونجا دنبالم؟” و مهم ترینش” اجازه گرفتن از شوهر”.
تمام این امور باید با آرامش و صبر و مهربانی انجام شود تا لایه های شک و تردید به مرور از ذهن همسر پاک شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *