هوش هیجانی کودک یکی از مهم ترین بخش های وجودی او را در بر میگیرد و در واقع بیان کنندهی هیجانات اوست. هوش هيجاني باعث مي شود افراد روابط خود را بهبود ببخشند. كودك میتواند بر احساساتی که تجربه میکند نظارت کرده و آنها را شناسایی کند. میتواند بین احساسات مختلفش تمایز قائل شود . هوش هیجانی به كودك کمک میکند تا از اطلاعات هیجانی اش استفاده کرده و با استفاده از آنها بیندیشد یا رفتار کند.
هوش هیجانی داراری 4 مؤلفه میباشد:
- ادراک و شناسایی هیجانات
- استفاده به جا و درست از هیجانات
- درک کردن هیجانات در خود و دیگری
- مدیریت و تنظیم هیجانات
هوش هیجانی قابل پرورش است و والدین با تسهیل شرایط میتوانند در این بین نقش به سزایی ایفا کنند. هوش هیجانی باعث میشود فرد بتواند ارتباطات بیشتری برقرار کند و از آن جایی که انسانها موجوداتی اجتماعی هستند، نقص در ارتباطات آنها زمینه ساز مشکلات بیشتری میشود.
اگر یک انسان بتواند احساساتی که تجربه میکند را بشناسد، آنها را به شکل صحیح بروز دهد، با دیگران همدلی کرده و احساسات دیگران را هم به رسمیت بشناسد و بتواند در مواقع لزوم احساساتش را تنظیم کند، میتواند روابط عاطفی پر معنی و سازنده ای برقرار نماید.
به طور کلی کودکی که هوش هیجانی بالایی دارد به موقع احساسات خود را نشان میدهد، از عصبانیت یا غمگینی خود و دیگران دستپاچه نمیشود، اضطراب را کنترل میکند و مجبور نیست فشار احساسات و هیجانات را به شکل دائمی تحمل کند.
روشهای پرورش هوش هیجانی کودک
- مهارت حل مسئله
- همدلی با كودک
- هیجانات و راه حل کنترل آنها را از طریق بازی
- الگوی خوبی باشید
- تحقير نكنيد
- خوب گوش كنيد
- احساسات خود را بيان كنيد
- احساسات كودك را تاييد كنيد
- در آغوش بگيريد
- نوازش كلامي داشته باشيد
- موقعيت سازی كنيد – خود يا كودک را در موقعيت هاي متفاوت قرار دهيد و در مورد راه حل های مختلف را با هم صحبت كنيد میزان هوش هیجانی کودک هیچ ارتباطی با IQ او ندارد. یعنی کسی که هوشبهر بالایی دارد لزوما از هوش هیجانی بیشتری برخوردار نیست. داشتن EQ یا هوش هیجانی بالا تاثیر بیشتری در موفقیت آینده کودک نسبت به IQ بالا دارد.